"Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda. Demikian juga kita dan para pendokong dakwah, sama-sama melaluinya berpandukan taufik dari Allah s.w.t. Kita dan mereka melaluinya berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah (persaudaraan). Rasulullah s.a.w. menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatupadukan hati-hati mereka di atas dasar mahabbah dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman, kekuatan akidah dan kekuatan kesatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah yang ideal sebagai model. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya pasti menang walaupun ditentang oleh seluruh penghuni muka bumi ini." [Syeikh Mustafa Masyhur]

Followers

Monday, January 3, 2011

Mukhayyam Perdana 2010

Bismillah


Para Peserta


Serba sedikit tentang program ini...

Tarikh : 30/12/2010 - 2/1/2011

Tempat : Gunung Nuang, Selangor


Info Gunung Nuang
>>>From: wikipedia

Mount Nuang (Gunung Nuang) is located in Malaysia with the height of 1,493 metres (4,898 ft). Its peak borders Pahang dan Selangor state. The mountain itself is the highest point in Selangor and part of the Titiwangsa Mountains.

There are three hiking routes to the peak and all of them were built by Malaysian Department of Wildlife and National Parks. Two of them start in Selangor; one at Kuala Pangsoon in Hulu Langat and another at Kampung Kemensah in Gombak. The third path originates from Bukit Tinggi in Bentong, Pahang. Genting Highlands is visible at night from the peak.


Objektif Program:

1. Tarbiyah

2. Roh Pemuda

3. Ukhuwwah

4. Tafakkur Alam


>>>Insyaallah ana ingin berkongsi serba sedikit apa yang ana dapat daripada program Mukhayyam Perdana ini.

Program ini bermula pada 30hb. Kami berkumpul di Pejabat JIM Serdang. Seperti biasa, program dimulakan dengan sesi TA'RUF. Alhamdulillah dapat mengenali IKHWAH2 daripada pelbagai IPT/IPTS spt UNIM,KPJ,UPM,IPGKBA.

Jam 5 a.m 31/12/2010, kami berqiamullai di sebuah surau. Selepas solat subuh & membaca al-Mathurat, kami mendengar sedikit perkongsian/tazkirah daripada Akhi Faiz Fahmi.

Lepas solat Jumaat, kami bertolak ke Tapak Perkhemahan. Perjalanan dari pintu masuk Gunung Nuang ke Base Camp mengambil masa kira-kira 3 jam (3.45pm-6.45pm). Kami segera memasang khemah dan menghidupkan api. Kemudian kami menguruskan diri untuk solat Maghrib berjamaah. Setelah solat Isya', kami mendengar sedikit tazkirah. Kemudian kami mengisi perut kosong dengan 5 keping roti + 1 cawan teh.

Jam 11 malam, kami dikehendaki tidur. Giliran berjaga malam sudah dibahagikan. Ana dikehendaki berjaga pada jam 1.00 am - 2.00 am. bersama Rin. Walaupun agak susah untuk bangun, tetapi demi amanah ana menguatkan semangat untuk menjalankan "hirosoh".

Pada 1/1/11, seperti biasa kami berqiamullai pada jam 5am diikuti solat subuh, al-Mathurat, tazkirah & persiapan diri(makan,mandi dll).

Tepat jam 10.45 am, kami meneruskan perjalanan untuk menawan Gunung Nuang. Kami berhenti di Kem Pacat lebih kurang pada jam 12.30 t/hari - 1.30 pm untuk makan + tidur sekejap + menunaikan solat jamak zohor + asar.

Perjalanan diteruskan lagi walaupun badan masih letih. Di Kem Pengasih, kami berhenti seketika untuk berehat +makan + minum. Kemudian, kami meneruskan pendakian hingga ke puncak gunung. Akhirnya pada jam 4.44pm (1.1.11), semua peserta telah berjaya sampai di puncak gunung ini (Paling awal sampai jam 4.15pm). Ana adalah antara peserta yang terawal sampai. Anyway, TAHNIAH kepada semua. Berkat sokongan + semangat UKHUWAH, semua berjaya menawan gunung yang tertinggi di Selangor.

Setelah menikmati keindahan alam ciptaan Allah di puncak gunung, pada jam 5pm, kami mula menuruni semula gunung untuk balik ke Base Camp. Kami menuruni dengan penuh hati-hati kerana laluan agak licin & merbahaya setelah hujan turun lebih kurang 15minit. Kami berkumpul di Kem Pacat sementara menunggu Ikhwah yang belum sampai.

Setelah semua sampai di Kem Pacat, pada jam 7.10 pm kami meneruskan perjalanan ke Base Camp. Kali ini, perjalanan bertambah sukar kerana menuruni gunung pada waktu malam. Nasib baik majoriti peserta membawa lampu suluh. Walau bagaimanapun, berkat kesabaran & semangat ukhuwah, kami tiba di Base Camp pada jam 10.30 pm.

Kemudian, kami mengisi perut yang tersangat lapar dengan nasi impit + daging rebus. Untuk pengetahuan, semasa mendaki kami hanya membawa sibiji pisang + sebiji telur + sebungus roti + sebotol air + minuman&makanan penambah tenaga. Selepas itu, kami menunaikan solat jamak Isyak & Maghrib + Al-Mathurat.Then................SLEEP. (Hirosoh spt biasa)

Pada jam 5am,(2/1/11), spt biasa....Qiamullai + Solat Subuh + Al-Mathurat + Tazkirah. Kami diberikan masa untuk mandi+makan+persiapan diri sehingga jam 9.10 am. Selepas itu, kami mengemaskan khemah + membersihkan tapak perkhemahan. Jam 10.50am, kami mula turun ke tempat parking kereta & sampai pada jam 12.30 t/hari.

Ya Allah, Kuatkanlah Ukhuwah antara kami...

Ya Allah, Tetapkanlah diriku dalam IMAN & ISLAM...

Ya Allah, Jadikanlah aku termasuk dalam golongan yang diREDHAI & diRAHMATI olehMU...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...