"Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda. Demikian juga kita dan para pendokong dakwah, sama-sama melaluinya berpandukan taufik dari Allah s.w.t. Kita dan mereka melaluinya berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah (persaudaraan). Rasulullah s.a.w. menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatupadukan hati-hati mereka di atas dasar mahabbah dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman, kekuatan akidah dan kekuatan kesatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah yang ideal sebagai model. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya pasti menang walaupun ditentang oleh seluruh penghuni muka bumi ini." [Syeikh Mustafa Masyhur]

Followers

Friday, May 1, 2009

Ini Sejarah Kita ( ISK )

APA ITU ISK ?

Ramai yang tanya kepada saya, apa itu ISK?
Saya pun sebenarnya baru setahun mengenali istilah ini.
Sebelum ni dalam usrah saya tidak pernah pun menyebut perkataan ISK.
Tapi, bila masuk IPBA, sekarang dah bertukar nama kepada IPGM Kampus Bahasa Antarabangsa baru saya dengar istilah ini waktu orientasi pelajar baru.

Secara ringkasnya, ISK sebenarnya merupakan koleksi kisah-kisah yang berlaku dalam sejarah kita sebagai seorang muslim. Ia merangkumi sirah kebangkitan, kejatuhan, permulaan, penipuan, kelemahan dan pelbagai lagi berkaitan tentang kaum Mukminun.


Sesuai dengan firman Allah swt.,

“Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pengajaran bagi orang-orang yang berakal …” (Yusuf: 111)


MORE...

1 comment:

fieqa said...

marilah kita faham dengan hati..insyaAllah........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...