"Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda. Demikian juga kita dan para pendokong dakwah, sama-sama melaluinya berpandukan taufik dari Allah s.w.t. Kita dan mereka melaluinya berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah (persaudaraan). Rasulullah s.a.w. menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatupadukan hati-hati mereka di atas dasar mahabbah dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman, kekuatan akidah dan kekuatan kesatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah yang ideal sebagai model. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya pasti menang walaupun ditentang oleh seluruh penghuni muka bumi ini." [Syeikh Mustafa Masyhur]

Followers

Friday, February 3, 2012

Ukhuwwah Teras Kejayaan


Apa khabar semua?

Harap semuanya dalam keadaan yang baik dan bersedia untuk membaca post saya kali ni.

Kali ni saya nak berkongsi sebuah kisah yang sangat menarik untuk memotivasikan diri kita.

Kisah ni bertajuk "Berukhuwwah di Sungai Tigris"
.....................................................................

Perang Qadisiah merupakan perang  yang menyaksikan pertempuran sengit di antara angkatan perang Muslimin dan tentera Parsi yang lebih besar jumlahnya. Namun, di bawah pimpinan Saad bin Abi Waqas RA, tentera Muslimin berjaya memporak perandakan tentera Parsi.

Tentera Parsi didesak sehingga terpaksa melarikan diri ke Madain di seberang Sungai Tigris. Pada sangkaan mereka, tentera Muslimin tidak akan mampu menyeberang Sungai Tigris dalam keadaan arus ganas pada musim hujan lebat itu. Arusnya mampu menghanyutkan apa sahaja yang melewatinya.

Namun, tentera Muslimin mengetahui bahawa alam semesta, sungai, lautan dan daratan adalah di bawah kekuasaan dan pengawasan Allah. Saad bin Abi Waqas RA berseru, “Ayuh kejar musuh Allah, seberangi Sungai Tigris!”

Saad memerintahkan tentera Muslimin memperbanyak doa, “Hasbunallahu wani’mal waqil (Cukuplah Allah bagi kami, dan Dialah sebaik-baik Pemimpin)” Lalu kuda-kuda dipacu menerjuni Sungai Tigris sehingga tiada seorangpun dari pasukan tersebut yang tertinggal di belakang.

Maka dengan pertolongan Allah, berjalanlah tentera Muslimin di atas air seperti di atas daratan. Sungai Tigris ditutupi oleh tentera Muslimin bersama kuda-kuda mereka. Mereka bercakap-cakap antara satu sama lain seperti mana di atas daratan lantaran rasa aman yang dikurniakan Allah kepada mereka.

Dalam pada itu, tiba-tiba salah seorang tentera Muslimin berteriak, “Bekas air..! Bekas air..! Bekas airku jatuh!” Ternyata bekas minumnya jatuh ke dalam sungai dan dihanyutkan arus. Lantas pemimpin pasukan itu memerintahkan semua pasukan mencarinya sampai ketemu. Semuanya patuh! Maka, berputar-putarlah mereka di tengah sungai sambil mencari bekas air saudara mereka itu.

Rupa-rupanya, kelakuan tentera Muslimin itu diintip oleh mata-mata musuh yang diarahkan menyelidiki pergerakan tentera Muslimin. Setelah dilaporkan hasil intipan kepada pemimpin-pemimpin Parsi. Salah seorang daripada mereka mengeluh, “Kita tidak mungkin tidak akan mampu mengalahkan mereka! Bahkan tidak akan pernah ada yang dapat menundukkan mereka.”

“Mengapa?” yang lain saling tertanya-tanya. Jawab pemimpin tadi, “Lihatlah, baru bekas air saja yang hilang, seluruh pasukan  merasa kehilangan. Bagaimana sekiranya satu dari mereka terbunuh? Semua mereka pasti tidak merelakannya. Tidak ada pasukan yang mampu mengalahkan pasukan dengan ikatan persaudaraan yang kuat sepertimana persaudaraan tentera Muslimin.”

Benar telahan mereka. Di Madain, Pasukan Parsi hanya sempat bernafas beberapa hembusan sahaja, kemudian putus oleh tebasan pedang-pedang tentera Muslimin.
Allah mengurniakan kemenangan gilang-gemilang kepada pasukan Muslimin berkat persaudaraan mereka yang mengkagumkan. 

Rujukan: Teladan Tarbiyah, Bab Ukhuwah

Credit to studiomuslim

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...